Lezingen
‘Nooit meer doen alsof’
Onder de noemer ‘Nooit meer doen alsof’ ontwikkelde Aukje Nauta, samen met Berthold Gunster, grondlegger van Omdenken, twee lezingen:
- Een nieuwe kijk op duurzame inzetbaarheid
- Denk je schaamte om en maak het je kracht

Nooit meer doen alsof
Een nieuwe kijk op duurzame inzetbaarheid
Waarom komen mensen op het werk soms zo lastig in beweging? Waarom blijven sommigen steeds maar zitten waar ze zitten, waardoor ze weinig nieuws leren en zich onvoldoende ontwikkelen? Wat is nou toch die dieperliggende reden dat veel werkenden te weinig bezig zijn met hun duurzame inzetbaarheid? En vooral: hoe zou dat fundamenteel anders kunnen?
Duurzame inzetbaarheid is een droge beleidsterm voor iets cruciaals, waar zowel bedrijven als mensen veel belang bij hebben: het vermogen om werk te krijgen en te houden, dankzij kennis, vaardigheden en de wil om te blijven leren. Mensen die duurzaam inzetbaar zijn, kunnen qua werk vele kanten op. Die flexibiliteit komt niet alleen henzelf, maar ook hun bedrijf ten goede.
Tijdens haar lezing spoort Aukje Nauta je aan om te herkennen wanneer mensen hun angsten en onzekerheden over hun duurzame inzetbaarheid onnodig verbloemen en hoe je een open dialoog hierover op gang krijgt. Ze doet dat met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden, bevrijdende persoonlijke onthullingen en korte, activerende opdrachten.
Na Aukjes lezing weten de deelnemers:
- Waarom je kwetsbaar durven opstellen de basis is van duurzame inzetbaarheid
- Hoe iedereen kan bijdragen aan een werkomgeving waar je 100% jezelf kan zijn
- Waarom authenticiteit leidt tot meer creativiteit, meer werkplezier en betere resultaten
- En vooral: wat de praktische handvatten zijn om duurzame inzetbaarheid bij jezelf en bij anderen te stimuleren
Nooit meer doen alsof
Denk je schaamte om en maak het je kracht
Wat is de dieperliggende reden dat mensen in en buiten hun werk vaak niet tot volle wasdom komen? Dit zou wel eens sterk te maken kunnen hebben met… schaamte. Als je je schaamt, dan denk je slecht over jezelf. Dan wil je je voor alles en iedereen verbergen, of ben je geneigd om te ‘doen alsof’. Maar wat als je schaamte als bevrijdend zou ervaren? Als heuse krachtbron? Het feit dát je je schaamt, bewijst immers dat je graag beter wilt zijn.
Tijdens haar lezing stimuleert Aukje Nauta je om schaamte te leren herkennen en uiten. Dat doet ze met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden op en buiten de werkvloer, persoonlijke onthullingen en praktische oefeningen. Daardoor kunnen deelnemers na afloop van de lezing hun schaamte als krachtbron omarmen; en hebben organisaties praktische handvatten voor de ontwikkeling van hun mensen.
Na Aukjes lezing weten de deelnemers:
- Wat schaamte in essentie is
- Waarom schaamte de koningin van de emoties is
- Welke stappen je kunt zetten om je schaamte om te denken
- En vooral: hoe je van schaamte een heuse krachtbron maakt die je de weg wijst naar wat je stiekem het liefste wil
Waarom zou je een lezing van Aukje boeken?
Aukjes lezingen zetten mensen aan het denken en brengen hen op een andere, diepe wijze met elkaar in contact. Wat ze leren is niet alleen van toepassing in hun werk en loopbaan, maar ook in hun persoonlijke leven. Dit alles op lichtvoetige, humoristische en energie-gevende wijze.
Of het nu in een zaal plaatsvindt of online, Aukje weet mensen te ontwapenen en dankzij concrete oefeningen op een speelse manier aan het werk te zetten.
Door de combinatie van persoonlijke voorbeelden, wetenschappelijke feiten en interactieve oefeningen bieden de lezingen heldere handvatten waardoor mensen gaan nadenken over zichzelf en zich meer gaan uitspreken, op en buiten het werk.
Voor wie zou je een lezing van Aukje boeken?
Bedrijven, instellingen en zakelijke congresorganisaties boeken wat vaker de lezing over duurzame inzetbaarheid. Voor festivals, verenigingen en kennissessies voor een algemeen publiek is de lezing over schaamte meer in trek.
Overigens zijn lezingen van Aukje voor elke doelgroep geschikt. Aukje spreekt glasheldere taal. Wetenschappelijk jargon beperkt ze tot een minimum of legt ze op zijn minst goed uit, zonder dat het oppervlakkig wordt.
Afhankelijk van de doelgroep legt Aukje in haar lezing meer of minder accent op werk dan wel leven; evenals meer of minder accent op wat je als individu, of juist als bestuurder, directeur of manager van een organisatie te doen staat ter versterking van jezelf en je omgeving.
Wanneer kun je ‘Nooit meer doen alsof’ boeken?'
Organisaties en congresbureaus zetten Aukjes lezing op vele manieren in: tijdens een studiedag of als inspirerend onderdeel van een congres. De lezing kan ook deel uitmaken van een leergang, bijvoorbeeld bij de start of juist afsluiting van een meerdaags traject. Of het kan als cadeautje aangeboden worden bij een personeelsfeest of ter afscheid van een gewaardeerde manager of medewerker. Zo nodig kan de lezing online verzorgd worden.
Belangrijk bij de fysieke lezing is dat de zaalopstelling zich ervoor leent; een theateropstelling verdient de absolute voorkeur.
Hoe kun je ‘Nooit meer doen alsof’ boeken?
Neem contact op via info@aukjenauta.nl
We geven je graag informatie over inhoud, duur, prijs en on-/offline mogelijkheden van Aukjes lezing.

Reacties
Blij verrast hoe geëngageerd ik was bij deze online variant van het college!
Schoolleider
Bedankt voor jouw inspirerende, humorvolle theatercollege bij ORMIT! Ik had vooraf niet gedacht met zoveel plezier aan het denken te worden gezet over ‘schaamte’. Ik heb naderhand alleen maar enthousiaste reacties gehoord van de aanwezigen.
ORMIT
Wat ik top vond: de mix van persoonlijke betrokkenheid (eigen verhalen, je drive) en wetenschappelijke distantie (tabellen, begrippen). Plus oefeningen. Vooral de oefeningen over durf te vragen en over verlangen onder schaamte.
Arts
De oefeningen geven energie. Zelfs práten over schaamte is al bevrijdend!
Directeur HR
Goed verhaal waar je ingezogen wordt door de persoonlijke voorbeelden. Grappen over onderzoek zijn leuk. Supergaaf en onderhoudend verhaal.
Wetenschappelijk medewerker
Top is je schaamteloze accent. Maar je verhaal is te makkelijk. Open zijn over schaamte is vermoedelijk complex, zeker voor laaggeschoolden en mensen uit schaamteculturen. Je preekt nu als het ware voor eigen parochie, mensen die sowieso openstaan voor je verhaal. Probeer het ook met groepen die daarin gesloten zijn.
Ondernemer (Friesland)
Afdronk van vandaag: inspiratie, humor, energie. Schaamteloos OK dus.
Finext
Veel geleerd, o.a. over de functie van schaamte en het verschil tussen schuld en schaamte. Hoe zou het zijn om schaamteloos te leven? Licht van toon, met humor, waardevolle oefeningen en mooie uitwisseling tussen collega’s.
NOLOC
Schaamte(loos) is voor mij een begrip waar ik weinig over nagedacht heb. Nu stroomt het! Gedachten en gevoelens. Leuk, het voorbeeld van de vrouw die honderd sollicitaties stuurde om te falen. En dat ze over haar schroom heen is.
Rechtbankmedewerker
Een toegankelijk verhaal dat intimiteit en verbondenheid creëert.
Ambtenaar Ministerie